Spexarens guide till galaxen

aka: Den lilla glada

Uppdaterad: 20/02/2018

 

Förord.

 

Ridån går upp…

 …och sorlet från publiken tystnar. Det går en sekund – sedan minns den trötta men av adrenalinet höga studenten sin replik och spexet är igång. I Sångsalen, framför storbildsskärmen skrattar några ur dekoren och syeriet när de ser resultat av allt slit i scenljuset, samtidigt som inforiet och vieriet dukar för kvällens vip-gäster ute i Foajén. Inne i Konsertsalen är det ingen ur publiken som lägger märke till myllret av spexare bakom scenen som sminkar, äter godis, hoppar av nervositet, byter kläder, spelar, dricker öl och Producenten som letar efter Regissören som skulle ha varit på scen för 30 sekunder sedan...

En vecka tidigare – Det organiserade kaoset har snabbt blivit vardag för en spexare. Doften från köket är oemotståndlig men en hungrig spexare får snällt vänta tills middagen serveras av sexet. Hammarljud, rop, skratt och musik hörs överallt. Sminkgänget provar ut nya sminkningar, syeriet nålar och syr, vieriet planerar fredagens fest och en borttappad scenmänniska letar förtvivlat efter ett traxkort för att kunna ta hissen upp till bandet i Salongerna. Någon tar en paus efter flera timmars intensivt jobbande, sätter sig ner och tar en kall dricka ur kylskåpet som drickaansvarig nyss fyllt på. Det börjar bli natt i resten av Lund, men i AF-Borgen är klockan bara barnet. Kanske är det bastu ikväll?

 Spexveckorna kan – och bör vara – magiska. För din egen skull – ge så mycket du kan under den här tiden och du kommer att få mycket tillbaka.

 Och om du som är ny tycker dig märka en besatthet vid ananaser… ja, inom studentvärlden är det ju tradition med traditioner, den ena märkligare än den andra. Håll ögonen och öronen öppna under veckorna, eller redan ikväll, så får säkert det mesta sin förklaring.

 Ha ett underbart spex,

Styrelsen HT-10: Victor, Fredrik, Anton, Emilia, Astrid och Johan.

 

 

Del 1: Bra att veta

Användabara fakta:

Var GladSpexarna är inte knutna till någon kår, utbildning eller nation, utan alla som studerar vid Lunds universitet och är medlem i Studentlund får vara med. 
  
Var GladSpexarnas mål är att vi skall ha så roligt som möjligt, bli ett härligt kompisgäng och få vänner för livet! 
 

I källaren på AF-Borgen finns källarsalen. Här håller spexet till under källarveckorna!

 
På femte våningen i AF-Borgen finns Salongerna. Salongerna är spexets egna lilla rum fylld med alla möjliga skumma saker. Här håller även bandet till under källarkvällarna! 
  

Kontakt och betalningar:

Var Gladspexarna har en mailadress på vargladspexarna@gmail.com hit kan man höra av sig om allt mellan himmel och jord.


Var GladSpexarna har även en fantastiskt fin hemsida! Så gå in och titta, där finns nyheter om vad som händer, kontaktinfo m.m. 
http://www.vargladspexarna.se

 

I spexet finns det ett antal saker att betala för, såsom medlemsavgift och fester.

Betalningar görs till spexets swish eller bankgiro på:

Swish: 123 098 55 07         Bankgiro: 5245-2901 

 

Ordlista

AF: “Akademiska föreningen”, paraplyorganet för en massa studentföreningar där även Var Glad är en medlem.

Ananas: En god frukt.

CC-trappan: Trapphuset på baksidan av borgen, mitt emot Kulturen.

Edilen: AF-borgens studentkontakt som bor i AF-borgens torn och alltid har jour.

Kapitlet: Samlingsnamn för styrelsen, utskottsansvariga samt manusansvarig i Var Glad.

Kollationeringen: Dagen då spexet flyttar in i AF-borgen.

Källarsalen: Den stora salen i AF-borgens källare där spexet är under spexperioden.

Sperm: “Spexperm”, pärmarna som innehåller alla Var Glad-låtar och som används under sittningar.

Salongerna: Var Glad lokal som ligger på femte våningen i AF-borgen.

Scenfonden: Samarbetsorgan för alla spex som är i borgen.

Torrbastu: Spel- och hängkväll där man har hygge som i en bastu fast faktiskt inte bastar på riktigt.

Traxkort: Accesskort för att komma in i borgen utanför arbetstider. Ges ut av Edilen, och viktigt att ha för alla spexare!

 

Del 2: Utskotten

 

I Info är det alltid febril aktivitet av bloggande, paparazzi-fotande, designande, t-shirtprovande och biljettförsäljande. Programmen, affischerna och våra moderiktiga spextröjor tillhör det fina de fixar. 
  
Med färg och pensel, spik och hammare målar och snickrar Dekoren i sina vita labb-rockar. Vill du flörta in dig hos dem så hugger du en pensel och hjälper till om du får en stund över. 
  
Scengångarna fladdrar förbi med ett manus i handen, övar stämmor, repliken som aldrig vill sitta och danssteg. Varje fredag får vi se framsteg i veckans genomdrag. Och som alltid blir det till slut Lunds bästa Spex! 
  
I Salongerna är det Bandet som lägger ribban. Bland notställ, trumset och en och annan saxofon finns det ändå alltid plats för minst ett flak öl. Vill du vinna besöksligan på 5:e våningen och många viktiga pluspoäng får du ligga i! 
  
När fikan är uppäten sprider sig en oemotståndlig doft och stämning från köket där Sexmästeriet håller till. Varje kväll 20:30 skämmer de bort oss med underbar mat, för att inte tala om festerna… Så var det inte väldigt god mat idag? 
  
I sina sminkrockar är Sminket inte rädda för att smeta ner sina offer, när de provar ut olika sminkningar. De söker ofta försökskaniner, då scengångaren är en sällsynt art, så är du sugen på en ny look så besök dem…. 
  
Syeriet klipper och nålar, syr och provar, och vips har de gjort den ena kostymen vackrare än den andra. Vill du bli kompis med dem så funkar alltid en muta av något sött slag!
  
Tekniken är vårt mest tekniska utskott, de sköter all vår teknik under framförallt föreställningarna. Vad vore ett Spex utan ljud och ljus, mörkt och trist… De fixar även disco på festerna, och det är väl en partyhöjare om något…. 
  
Vieriet skapar den stora Spexfamiljen. Är du trött eller lite ledsen finns det alltid någon i vierist som tröstar, delar ut godis eller gör plats för dig på madrasserna. De fixar bastukvällar och fester. Och det viktigaste av allt – de skapar Vi-känslan.

Gonket är vårt härliga utskott för gamla spexare som vill vara med i spexupplevelsen men inte har så mycket tid att lägga längre. De sköter publikbaren under föreställningarna och Bar-Glad under källarkvällarna!